У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ВЖЕ 100 ДНІВ УСПІШНО ПРАЦЮЄ РИНОК ЗЕМЛІ

Дата: 21.10.2021 09:58
Кількість переглядів: 223

Фото без опису

Під час традиційного брифінгу для засобів масової інформації голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух зазначив, що  в Україні відзначають 100 днів від початку роботи ринку землі. З 1 липня в Україні всі фізичні особи, чиє життя і праця пов’язані з землею, отримали нові можливості для розвитку. Для Запорізької області це важлива подія, адже аграрний сектор - одна з рушійних галузей економіки області та місцевих громад.

На Запоріжжі 2298 тис га земель сільськогосподарського використання, це 84,5% від загального земельного фонду області. В регіоні діє 2406 фермерських господарств.

 - Відновлення права власності на землю було принциповою позицією Президента України Володимира Зеленського, яку він озвучив ще під час передвиборчої діяльності, і яку виконав. Саме завдяки його політичній волі, позиції та сприяння в Україні відбулася земельна реформа. Мораторій в Україні 20 років стримував розвиток нашої країни. Із 1 липня, після відкриття ринку землі, країна вступила в новий етап земельних відносин - українські землевласники можуть розпоряджатися своєю землею, - зазначив Олександр Старух.

Відкритий продаж землі дає нові можливості для агросектору, позитивно впливає на економічний розвиток громад. Громади на місцях отримали у свою власність понад 2 мільйони гектарів землі, а також – можливість спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток і добробут.

Як розповів Олександр Старух, середня вартість гектару землі в Україні складає 31 тисячу гривень, у Запорізькій області її ціна 26.400 тис., це пов’язано з тим, що область перебуває в зоні ризикованого сільського господарства. Однак ціна на землю неодмінно зростатиме.

-         Ми розуміємо, що земля – це стабільний ресурс, який нікуди не подінеться з нашої території. Тому зацікавлені в тому, щоб вартість цього ресурсу зростала. Зараз ціна за гектар у Запорізькій області дещо нижча, ніж в середньому по Україні через те, що у нас посушливий регіон, є певні кліматичні ризики. Але ми працюємо над створенням системи іригації, для того щоб дати нові умови для роботи сільського господарства і, відповідно, для економічного  розвитку області в цілому. Є проєкти  з фахівцями з Франції та Данії, які готові допомогти нам розробити системи зрощення, щоб вартість нашої землі підвищилася, - розповів голова ЗОДА.

Очільник області наголосив - перші 100 днів роботи ринку землі довели, що масові скупки земель, якими залякували населення, не сталося. Землевласники розуміють цінність і перспективу землеволодіння й не поспішають відчужувати свою власність.  За перші 100 днів ринку землі у Запорізькій  області зареєстровано 572 правочини, що становить 2 % від усіх по Україні. Відчужено земельних ділянок загальною площею майже 2376 га (3,4% від всіх правочинів по Україні).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь