70% ОБ’ЄКТІВ “ВЕЛИКОГО БУДІВНИЦТВА” У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ВІДПОВІДАЮТЬ ВИМОГАМ БЕЗБАР’ЄРНОСТІ

Дата: 23.10.2021 11:03
Кількість переглядів: 719

Фото без опису

За ініціативи Першої леді Олени Зеленської в Україні впроваджується  Національна стратегія безбар’єрності. Згідно з нею, у Запорізькій області зараз  перевіряють заклади громадського користування на предмет доступності для всіх категорій населення. Моніторинг проводять по десяти  категоріям об´єктів, куди входять лікарні, заклади освіти, вокзали й інші публічні будівлі з високим соціальним навантаженням відвідуваності - загалом у Запорізькій області  підлягають обстеженню 2403 об’єкти. 

  • В першу чергу, ми провели моніторинг об’єктів соціального призначення, які створені в рамках програми Президента “Велике будівництво”.  Проведено аналіз в межах програми дружини Президента Олени Зеленської  щодо доступності їх для кожного  громадянина. На 70%  в області забезпечені всі умови для того, щоб людина, яка має особливі потреби  і можливості, могла скористатися цими закладами. Ще на третину нам  треба працювати і покращувати ці умови, в кожній громаді, на кожній території. Часткова невідповідність вимогам пов’язана з  тим, що державні будівельні норми змінили у 2019 році, а проєкти, за якими реалізовувалось будівництво, було створено раніше. Але я гадаю,  що це не виправдовує ситуацію, і ті, хто відповідає за те, щоб доступність була повною, мають ці всі недоліки ліквідувати та забезпечити людям доступні умови, - відзначив сьогодні під час брифінгу голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух. 

В Запорізькій області сьогодні  проживає 1 млн 678 тисяч жителів, в тому числі 124 тисячі  – особи з інвалідністю, що становить 7%. А 4% осіб з інвалідністю пересуваються на візках. Важливим напрямом у створені безбар´єрного простору є постійний діалог обласної влади з об'єднаннями людей з інвалідністю. Так 24 вересня було організовано  виїзд на три  об´єкти «Великої реконструкції»  - представники  запорізьких спільнот осіб з різними видами інвалідності пройшли туристичними маршрутами разом з представниками обласної влади та висунули свої пропозиції стосовно покращення безбар’єрного простору.  Як результат - були систематизовані претензії та побажання з боку цієї категорії запоріжців і спрямовані проєктантам для внесення змін.

За результатами моніторингу громадських будівель обласна влада розробляє план з усунення виявлених невідповідностей з конкретними строками виконання. І це перший реальний крок обласної влади на шляху реалізації політики безбар´єрності в Запорізькій області. 

Окремо відстежують на відповідність вимогам інклюзивності будівлі органів влади. 

Наслідками цих обстежень стануть рекомендації територіальним органам влади щодо усунення невідповідностей. Оскільки забезпечення безбар´єрності у будівлях, що були зведені багато років тому, потребує коштів, то   основні роботи із досягнення інклюзивності розпочнуться наступного року. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь