Про присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»

Дата: 07.02.2022 12:54
Кількість переглядів: 175

Фото без описуПочесне звання Мати-героїня присвоюється Президентом України жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку 5 і більше дітей (включаючи усиновлених). Які документи потрібно зібрати кандидаткам на присвоєння почесного звання Мати-героїня, куди з ними звертатися і які можуть виникнути перешкоди?

Відповідно до Положення про почесні звання, затвердженого Указом Президента України №476 / 2001 від 29 червня 2001 року почесне звання «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, в тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Таким чином, зовсім не кожна мати п’ятьох дітей може претендувати на присвоєння почесного звання. Внесок матері у виховання дітей (а також результат цього виховання) має бути підтверджений цілим рядом документів.

Кудизвертатися для присвоєннязвання «Мати-героїня»?

Заяву про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» можна подати за місцем роботи або в органи місцевого самоврядування.У свою чергу в органах місцевого самоврядування приймають заяву і документи, готують нагородний лист і передають їх в місцеву адміністрацію. Звідти документи потрапляють до Міністерства соціальної політики, а вже потім Президенту.

Якідокументипотрібно подати для присвоєннязвання «Мати-героїня»?

Документи, які подаються матір’ю до заяви про присвоєння почесного звання «Мати-героїня»:

  • копія паспорта громадянки України або копія паспортного документа іноземця та документа, що підтверджує місце перебування або проживання іноземця або особи без громадянства на території України на законних підставах; копія трудової книжки;
  • копії свідоцтв про народження дітей;
  • копії документів про освіту дітей з додатками;
  • характеристики дітей з навчального закладу, якщо дитина вчиться, або з місця роботи, якщо працює; з місця проживання, (по кожній дитині окремо);
  • виданий органом внутрішніх справ документ про наявність або відсутність відомостей щодо дітей, які перебувають на обліку правопорушників, які не досягли 18 років, в тому числі звільнених із спеціальних виховних установ;
  • довідка про наявність або відсутність судимості у особи, яку представляють до нагородження, і у кожного з дітей, яким виповнилося 14 років;
  • при наявності і за бажанням матері – копії грамот, дипломів, подяк, свідоцтв, листів для визначення внеску жінки в розвиток творчих здібностей дітей, формування у них високих духовних і моральних якостей.

У нагородному листі про присвоєння почесного звання “Мати-героїня”, до якого додаються підтвердні документи, наводяться дані про кількість дітей, дати народження дітей, місце проживання або місце перебування кожної дитини із зазначенням адреси житла, конкретні заслуги матері у вихованні дітей, а також у відповідних випадках – причини, обставини і дати смерті дітей.

З яких причин можутьвідмовити у присвоєннізвання «Мати-героїня»?

Підстави для відмови у присвоєнні почесного звання законодавством не визначені.Але найчастіше причинами відмови стають:

  • подання неповного пакету документів;
  • наявність судимостей у матері або дітей;
  • той факт, що діти виховувалися в закладах інтернатного типу (при відсутності показань за станом здоров’я) або перебували під опікою.

Виплата винагороди «Матері-героїні»

Жінка, якій присвоєно почесне звання «Мати-героїня» має право на виплату одноразової грошової допомоги в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленого на 1 січня року, в якому присвоєно почесне звання. Станом на 01 січня 2022 року прожитковий мінімум для працездатних осіб складає  2484,00 грн.отже сума допомоги складає – 24840.00 грн

Після підписання Президентом України Указу про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» для отримання допомоги необхідно звернутися до органу соціального захисту за місцем проживання.

Пенсія матері героїні

Жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право дострокового виходу на пенсію після досягнення 50 років і при наявності страхового стажу не менше 15 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років і при наявності страхового стажу не менше 20 років.

Крім того, матері, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на пенсію за особливі заслуги перед Україною. Пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється як надбавка до звичайної пенсії і становить від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних.Розмір надбавки залежить від кількості дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь